Over de gehele keten kijken: van winning tot end-of-life

Duurzaamheid kent vele aspecten. Het gaat verder dan alleen reductie van CO2-emissies. Nouryon kijkt daarom over de gehele keten: van winning tot end-of-life.

Nouryon heeft een leidende positie op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste kenmerken uit onze Life Cycle Assessment die bijdragen aan duurzaamheid zijn de volgende:

Verduurzaming energievoorziening

Al jarenlang verduurzamen wij onze energievoorziening. Zo is in 2005 bij onze productielocatie in Denemarken een wood chip boiler geplaatst. Sinds 2011 voorziet de Twence afvalverbrandingscentrale onze fabriek in Hengelo van stoom. En sinds 2017 betrekt onze zoutfabriek in Delfzijl energie uit afvalhout. Met al deze inspanningen betrekt Nouryon haar energie inmiddels voor meer dan 50% uit niet-fossiele bronnen. Hierdoor is de CO2-voetafdruk van de zoutproductie de afgelopen jaren zeer sterk verminderd. Wij gaan door met deze ontwikkeling totdat onze gehele energievoorziening volledig duurzaam is.

Regionale consortia

Nouryon vormt continu regionale consortia om duurzaamheid te bevorderen. Zoals warmte-integratie op chemiepark Delfzijl, 2 windmolenparken ter grootte van 0,5 TWh en 2 initiatieven op het gebied van “groene waterstof” en zero-emission-mobility.

Procesinnovatie in zoutproductie

Met procesinnovatie verbeteren wij voortdurend de efficiëntie waarmee wij zout produceren. Stap voor stap vertaalt zich dit in minder energie, minder afval en minder grondstoffen (chemicaliën) per ton zout.

Kleine korrel bespaart zoutverbruik

Ons vacuümzout heeft een kleine korrel. Hierdoor stuitert minder zout van de weg. Dit bespaart 15% op het zoutverbruik (aangetoond in onderzoek door provincie Gelderland). Minder is altijd goed!

Zeer zuiver zout

Vacuümzout is zeer zuiver. Het bevat geen zware metalen of onoplosbare componenten. Na het strooien komen dus geen (schadelijke) reststoffen in het milieu terecht.

 

Download ons leaflet Grip op duurzaamheid voor meer informatie over hoe ons wegenzout scoort tijdens de verschillende fases van de levenscyclus.

Vacuümzout: een duurzame keuze

Wij produceren ons wegenzout via het vacuümproces. Hierbij wordt het zout eerst ondergronds opgelost. Daarna wordt het gezuiverd en grotendeels onder vacuüm weer ingedampt. Dit proces kost relatief veel energie, maar levert tegelijk zeer zuiver zout op. Dit zout heeft bovendien een kleine korrel, een gelijkmatige korrelgrootteverdeling en een vochtpercentage van maximaal 3.5%, wat zorgt voor een goede hechting aan het wegdek. Deze specifieke eigenschappen maken het strooien efficiënter. Dat levert een flinke besparing op in het gebruik van zout