100% afbreekbaar en natuurlijk

Tijdens transport en opslag kan zout gaan klonteren. Om dit te voorkomen, wordt aan zout een zogenoemd antiklontermiddel toegevoegd (ook wel antibakmiddel genoemd). Tot op de dag van vandaag wordt hiervoor ijzercyanide gebruikt. Dit heet ook wel natriumferrocyanide of Yellow Prussiate of Soda (YPS). Aan het gebruik van ijzercyanide kleven echter bezwaren, vanwege de aanwezigheid van cyanide in het complex. Na jarenlang onderzoek heeft Nouryon een alternatief antiklontermiddel ontwikkeld: Ecosel®BioCare. Dit is 100% biologisch afbreekbaar, van natuurlijke oorsprong en zonder de nadelen van ijzercyanide.

Volledig biologisch afbreekbaar

Het antiklontermiddel Ecosel®BioCare is - in tegenstelling tot het traditioneel gebruikte ijzercyanide - volledig biologisch afbreekbaar. Ook de gebruikte grondstoffen zijn 100% natuurlijk. Ecosel®BioCare bevat een combinatie van wijnsteenzout en ijzer. Wijnsteenzout is een natuurlijke stof die afkomstig is van druiven uit de wijnbouw en ook voorkomt in tamarinde, zwarte peper en ananas. Zodra Ecosel®Biocare in de grond of in het water terecht komt, valt het snel uiteen in onschadelijke stoffen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om potentiële verontreiniging van grond of oppervlaktewater.

Doorontwikkeld voor wegenzout

Ecosel®Biocare is geschikt voor elk type droog zout (vocht < 0.5%). Het is speciaal doorontwikkeld voor wegenzout, dat soms zeer lang opgeslagen moet worden zonder dat het gaat klonteren. Het is zowel geschikt voor zakgoed als voor bulkopslag in bijvoorbeeld verticale silos.
 

Zonder extra investeringen

Ecosel®Biocare wordt op dezelfde manier aangebracht als het traditionele antiklontermiddel ijzercyanide. Het gebruik ervan vraagt dus geen extra investeringen. Het product wordt geleverd in 1.000 liter IBCs.

Toepassingen van EcoselBiocare

Ecosel®Biocare is geschikt als antiklontermiddel voor relatief droog zout met een vochtgehalte kleiner dan 0.5%. Het kan worden toegepast voor zout in verticale silos en voor strooizout in zakgoed. Maar ook voor zout opgeslagen in bijvoorbeeld loodsen en depots is Ecosel®Biocare geschikt mits het zout tijdens opslag beschermd wordt tegen het aantrekken van vocht.