Ons wegenzout onderscheidt zich op veel punten van andere strooizouten

Het is zeer zuiver en plakt uitstekend op het wegdek. Door de unieke korrelgrootte van het zout kan er optimaal gestrooid worden. De hoge zuiverheid maakt dat Nouryon wegenzout ook uitermate geschikt is voor het aanmaken van pekel.

Ons wegenzout wordt gewonnen uit zoutlagen onder de grond. Het zout wordt opgelost en wordt vervolgens gezuiverd van sulfaten, metalen en onoplosbare delen. De gezuiverde pekel wordt ingedampt en daarmee wordt het vacuümzout verkregen.

Vacuümzout heeft de volgende voordelen ten opzichte van andere strooizouten, zoals steenzout en zeezout:

  • Effectiever: een kleinere korrel bedekt meer wegoppervlakte. Daardoor werkt het sneller.
  • Efficiënter: de kleine korrel blijft beter op de weg liggen en heeft veel minder last van het zogenaamde “stuiterverlies”. Hierdoor is tot 15% minder zout nodig.
  • Compacter: door de kleine en nauwe korrelgrootteverdeling is de dichtheid van het zout hoger dan bij andere zoutsoorten. Een strooier kan daardoor meer zout meenemen. Dat vergroot het bereik van de strooiactie.
  • Zuiverder: Ons wegenzout is veel zuiverder dan regulier steen- en zeezout. Dus blijven de wegen schoner. Bij het oplossen van zout voor het aanmaken van pekel, blijven er bovendien geen slibresten achter in de oplosser.
  • Betere kleefcapaciteit: door het aanhangende vocht blijft het zout beter aan het wegdek kleven, vooral bij droogstrooien.
  • Betere menging: door het reeds aanhangende vocht vindt betere opmenging plaats van het zout met pekel in geval van natstrooien.

Wilt u meer weten over gladheidbestrijding of waarom zout nu eigenlijk zo goed werkt als dooimiddel? Wij delen graag onze kennis op dit gebied. Download onze Visie op Gladheidbestrijding voor een korte en bondige uitleg over vele aspecten van gladheidbestrijding.

Naast kennis ook geregeld nieuws ontvangen op het gebied van gladheidbestrijding? Neemt dan een abonnement op ons Wegenzout Update flexazine.