Hoe werkt wegenzout eigenlijk?

Zout wordt al decennia lang toegepast als een betrouwbaar en effectief middel tegen gladheid. Maar hoe werkt wegenzout eigenlijk? En hoe breng je wegenzout het beste aan op het wegdek? Wanneer kun je het beste natstrooien en wanneer droog? Wij delen graag onze kennis en ervaring om onze kijk te geven op deze en andere vragen.

Objectieve benadering

Iedereen die actief is in de gladheidbestrijding, weet dat er veel meningen zijn hoe deze het beste uitgevoerd kan worden. Welke type zout strooit het beste, is vochtig zout beter dan droog zout, is natstrooien altijd het beste, is NaCl pekel beter dan CaCl2 pekel? Vragen als deze worden vaak vanuit praktijkervaringen beantwoord. Toch zijn er geregeld vragen of meningen die zich meer lenen voor een wetenschappelijke onderbouwing. Werkt NaCl pekel onder alle omstandigheden afdoende? Hoeveel zout moet ik strooien per m2? Is NaCl minder corrosief dan andere dooimiddelen? Wat hebben ijslijnen te maken met pekelconcentratie? Dat soort vragen lenen zich voor een meer objectieve benadering.

Microscopisch beeld van zoutkristallen (a= vacuümzout, b= zeezout, c= steenzout)

Onze visie op gladheidbestrijding

Nouryon produceert zout sinds 1918. We delen graag onze kennis over gladheidbestrijding die we in de loop der tijd hebben opgedaan. Niet dat we zeggen alles te weten, maar u kunt zich hiermee een eigen beeld vormen. In onze publicatie Grip op gladheidbestrijding leest u onze visie op gladheidbestrijding en effectief gebruik van dooimiddelen. Heeft u liever de papieren publicatie?  Stuur ons een berichtje en wij zenden u een exemplaar toe.